top of page
takıntılar.jpg

Takıntılar
OKB(Obsesif Kompulsif Bozukluk)

Takıntılarınız, günlük hayatınızda sizi sınırlayan, zorlayan, iş ve ilişkilerinize zarar veren bir hal alabilir. Obsesif Kompulsif Bozukluk yani kısaca OKB olarak adlandırılan bu kaygı bozukluğu durumu; zihinden bir türlü atılamayan, zorlayıcı düşünce, dürtü ve imgesel görüntülerden oluşur. Bir süre sonra bu zorlayıcı düşünce, dürtü ve imgelere zorlantılı davranışlar eklenir. 

Takıntılar; bulaşma, temizlik, kuşku

ve kontrol, cinsellik içerikli, sayma, biriktirme ve saklama, simetri, düzen ve batıl gibi konularda gerçekleşiyor olabilir. 

Takıntılar ve OKB konusunu ister yandaki videomu izleyerek, ister podcastimi dinleyerek, isterseniz de aşağıdaki detaylı yazımı okuyarak öğrenebilirsiniz.

psikolojik-danışman.jpg

Yazar: Psk. Dan. Sefa BİLDİREN 
Okuma Süresi: 7 dk 

Takıntılarım Normal Mi? OKB Mi?

Konu Başlıkları

wp.jpg
whatsapp_edited.png

Takıntılardan

Kurtulmak Mı İstiyorsunuz?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap, Hemen Online Seansa Başla.

Çapa 1
Çapa 2
Çapa 3
Çapa 4

Günlük hayatta bizi zorlayan takıntılı düşünceler içerisinde olabiliriz. Bu takıntılı düşünceler, tamamen irademiz dışında geliştiği gibi kontrol edilemeyen, kendini tekrarlayan ve bize yoğun sıkıntı veren problemler halini alabilir? Peki her takıntı böyle midir? Takıntılar Okb'ye nasıl dönüşür?

 

Bir günde 16 saat uyanık kalan bir insanın zihninden birbirinden bağımsız 4000 adet düşünce geçer. Bu düşüncelerin bir kısmı spontan ve rahatsız edicidir.

 

Takıntıların kaynağı, bir anda istemsiz bir şekilde insanın zihnine giren ve onu rahatsız eden düşüncelerdir. Bu düşünceler, kişiyle alakası olmadığı gibi kişinin ahlak ve değer yapısına tamamen zıttır. Bu takıntılı düşünceler şiddet, cinsellik, temizlik, kuşku, sayma, biriktirme, dokunma, batıl ve dini gibi konularda olabilir. Bu takıntılar düşünce, dürtü ve izlenim-imge (anlık zihinsel görüntü) şeklinde olabilir.

Takıntılı Düşünce Örnekleri; 
  • Bir danışan, evden çıktıktan sonra "Ocağı açık unuttum mu acaba? Ya unuttuysam ve bu yüzden evde yangın çıkarsa!" diyerek defalarca kontrol etmesine rağmen evden çıkmakta zorlanır ve emin olana kadar buna devam eder.

  • Bir başka hastada, metroda treni beklerken önündekini raylara itelemek ve ölümüne sebep olmak gibi bir fikir veya zihinsel görüntü bir anda belirebilir. Kişi o anda kendisinin bir katil olduğunu veya delirdiğini düşünür. Bunun için aklına bu tür "kötü" şeyler gelebilecek yerlerden uzak durmaya başlar, kaçınır.

  • Bir ev kadını, evine gelen misafirlerin dışarıdan tüm tehlikeli mikropları evine getireceğini düşünür. Bunu düşünerek misafirlere verdiği terlikleri yıkar. Onların dokunduğu her şeyi sterilize etmeye çalışır.

  • Dindar bir hasta, namaz kılma esnasında aklından Allah'a ilişkin küfürler geçirir ve o anda fazlasıyla rahatsız olur. Ne yapacağını bilemez ve aklından "kafir mi oluyorum" diye geçirir. Bu obsesyon İslami literatürde "Vesvese" olarak geçer.

Örneklerde de görüldüğü gibi birçok takıntılı düşünce (obsesyon) kişiye son derecede aykırı ve onu rahatsız eden şeylerdir. Kişiler böylesi bir düşünceyle karşı karşı kaldıklarında bir zihinsel kriz yaşarlar. Ve yapacakları ilk şey bu krizleri bir şekilde atlatmak ve rahatlamak olur. Bunun için de bu sıkıntı veren düşüncüleri bastıracak, söndürecek zorlantılı davranışlar (kompulsiyonlar) geliştirirler. Bu davranışlar kişinin bu krizini çözmek bir yana dursun durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirir. 

Örneğin ütü yaptıktan sonra fişini çekip çekmemekte derin kuşkular yaşayan hasta, evden çıkmadan ütüyü defalarca kontrol eder. Hatta bazen tam emin olmak için ütüyü videoya kaydeder ve öyle çıkar. Böylelikle aklına gelebilecek bu kötü ihtimaller bu seferliğine kaybolur. Bir süre sonra hastanın evden çıkması normalde 5-10 dakika sürerken bu obsesyonlarla bu süre 30-40 dakikaya çıkar.

Şimdi akla gelen birkaç soru var. Bu sorulara birlikte cevap verelim.

  • Peki takıntıları herkes bu düzeyde mi yaşar?
  • Daha hafif takıntılar yaşanamaz mı?
  • Bunlara takıntı denir mi?
  • Bunlar normal midir? Yoksa OKB (hastalık) mıdır?

Yaşamda her insan takıntıları bu düzeyde yaşamayabilir? Takıntı oluşturabilecek düşünceler sadece hastalarda değil tüm insanlarda mevcuttur. Günde 16 saat uyanık kalan bir insanın zihninden birbirinden bağımsız 4000 adet düşünce geçer. Bunların bir kısmı da herhangi bir niyet taşımaksızın spontan bir şekilde oluşan ve rahatsız edici düşüncelerdir. Takıntısı olmayan insanlar bu düşünceleri dikkate almazlar ve yaşamlarına kaldıkları yerden devam ederler. Bir kısım insanlarda bu düşünceleri dikkate alır ve yorumlarlar. Ve ardından kompulsiyonlarla devinen bir döngü çıkar.

 

Takıntılı düşüncelerinizin olması OKB'ye - obsesif kompulsif bozukluk - sahip olduğunuz anlamına gelmez. Bu tanıyı alabilmek için bazı şartları taşımanız gerekir. Fakat şimdi kabaca takıntılarınızın ne zaman bozukluk yani bir ruhsal rahatsızlık olarak sayılabileceğinin unsurlarını ele alalım.

Takıntılar Ne Zaman OKB'ye Dönüşür?

  • Çok sayıda ve yoğun bir takıntı mı yaşıyorsunuz?

  • Takıntılarınız size çokça sıkıntı mı veriyor?

  • Takıntılarınızı kontrol edemiyor musunuz?

  • Gün içerisinde takıntılarınızla uğraşmak fazlaca zaman mı alıyor?

  • Takıntılarınızdan ötürü iş hayatınız kötü mü etkileniyor?

  • İş yapamayacak halde misiniz?

  • Takıntılarınız yakın ilişkilerinizi de olumsuz mu etkiliyor?

Eğer bu sorulara yanıtınız evet ise bir yardım almanızda fayda var demektir. Çünkü takıntılarınız normal birer takıntı olmaktan çıkıp bir bozukluk haline geliyor olabilir. Bu sıkıntı verici durumun elbette ki tedavisi bulunmakta.

Çapa 5

Takıntıların ve OKB'nin Tedavisi

Yoğun sıkıntı veren takıntılı düşünceler ve zorlantılı davranışlar kişinin yaşam kalitesini düşürebilir hatta kişi için çözülmesi gereken önemli bir problem haline gelebilir. Bu noktada bu takıntılı düşüncelerden ve zorlantılı davranışlardan kurtulmak mümkündür. Obsesif Kompulsif Bozukluk olarak da tanımlanan bu ruhsal hastalık hem farmokolojik tedaviyle hem de psikoterapi gibi tedavi yollarıyla halledilebilir.

Öncelikle OKB kendiliğinden, zamanla iyileşme gösteren bir bozukluk değildir. Takıntılı düşünceler (obsesyonlar) ve ona ek olarak gelişen zorlantılı davranışlarla (kompulsiyonlarla) bozukluk kişi için yaşamı çok daha zor ve çekilmez kılar. Yani bırakın zamanla iyileşmesini OKB kronikleşerek kişiyi çok daha zor noktalara götürür.

İlaçla Tedavi (Farmakolojik Tedavi)

 

OKB tedavisinde oldukça yaralı olarak serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar kullanılmaktadır. SSRI adı verilen bu grup ilaçlar OKB tedavisinde yaygın olarak kullanılmakta ve başarılı sonuçlar vermektedir.

 

İlaçla tedavi, özellikle ilk günlerinde belirli yan etkiler gösterebilir fakat etkili bir şekilde tedavi için en az 10 haftanın geçmiş olması gerekmektedir. Böylelikle uzmanlar, tedavinin etkili olup olmadığını gözlemleyebilir ve iyileştirici etkilerini gördükleri takdirde, kişinin 2 yıla kadar bu ilaçları kullanmasını önerebilirler.

Psikoterapi (Bilişsel Davranışçı Terapi)

OKB'den şikayet eden bireyler günlük yaşamda "öyle düşünme" veya "böyle davranma" gibi cümleleri sıklıkla duyarlar. Fakat bu ve benzeri cümleler kişiye herhangi bir yarar veya çözüm yolu sağlamamaktadır. Oysa kişi için bu aşılmaz durumdan çıkmanın çok daha akılcı ve sistematik bir yolu bulunmaktadır. OKB için etkili görülen yöntemlerden biri olan psikoterapiler, özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi, OKB tedavisinde etkili sonuçlar göstermektedir. 

Bilişsel Davranışçı Terapi, bireyin ilk başta elinde olmadan gelişen zorlayıcı düşünceler konusunda bir yorumlama yaptığını ve bunun sonucunda da mantıklı veya mantıksız birçok davranış yani kompulsiyonlar geliştirdiğini söyler. Bu davranışlar başta bu zorlayıcı düşünceleri rahatlamak için birey tarafından geliştirilse de sonrasında kişinin içinden çıkamayacağı takıntılar silsilesine dönüşür. 

BDT, hem bilişsel yönüyle hem de davranışçı tekniklerle OKB'ye yaklaşır. Terapinin başında kişinin içinde bulunduğu çıkmaz kişiye açıklanır. OKB, tedavi edilemez bir hastalık değildir. Özellikle terapi sürecinde iyi kurulmuş terapist- danışan ilişkisi, kişiyi kısa sürede istediği sonuca götürebilir. Bu yüzden seanslara ne kadar düzenli bir katılım sağlar, terapistinizle ne kadar bir iş birliği ilişkisi kurabilirseniz bu rahtsızlıktan o kadar hızlı bir sürede kurtulursunuz. 

Ücretsiz Ön Görüşme 

OKB ve Takıntılarınız için soru sorabileceğiniz, bilgi alabileceğiniz ve terapi süreci için danışabileceğiniz ön görüşmeler ücretsizdir. Web sitemde yer alan telefon numarasını arayarak veya mesaj bırakarak bu hizmetten ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz.

Çapa 6
Çapa 7
Çapa 8

Takıntılardan Kurtulmak Mı İstiyorsunuz?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap, Hemen Online Seansa Başla.

0(542) 234 02 94 

whatsapp_edited.png
whatsapp_edited.png
bottom of page