top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıSefa Bildiren

Panik Atak Nedir? Panik Atak Tedavisi

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2021

Panik Atak Nöbetlerinden Terapiyle Kurtulmak Mümkün!


Panik Atak, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkarak yoğun korku, endişe ve kötü bir şeylerin olacağı beklentisi ile kısa zamanda en yüksek seviye ulaşan bir kaygı durumudur. Panik Bozukluk ise panik atakların tekrarlayıcı ve beklenmedik bir şekilde yaşandığı, Beklenti Anksiyetesi ve Kaçınma durumlarının ataklara eşlik ettiği bir tür kaygı bozukluğudur. Panik Atakları ve Panik Bozukluğu, yaygın ve başarılı bir tedavi yöntemi Bilişsel Davranışçı Terapiyle yenebilirsiniz. Fakat öncesinde Panik Atak nedir, nasıl gelişir onu inceleyelim.


Panik Atak, yaşayan insanlar, aşağıda sıralı belirtilerin en az dördünü yaşarlar. Daha azına kısıtlı panik atak durumu denir.


Panik Atak Belirtileri Nedir?
  • ‌Ani olarak başlayan çarpıntı, kalp atması ve bunları çok daha yoğun hissetme,

  • ‌Titreme veya sarsılma,

  • ‌Terleme,

  • ‌Nefes darlığı veya boğuluyor gibi olma,

  • ‌Göğüs ağrısı veya göğüste sıkıntı hissi

  • ‌Baş dönmesi, sersemleme veya bayılacak gibi hissetme,

  • ‌Bulantı veya karın ağrısı,

  • ‌Kontorolü kaybetme veya çıldırma korkusu,

  • ‌Ölüm korkusu,

  • ‌Uyuşma ve karıncalanma,

  • ‌Üşüme, ürperme veya ateş basması,

  • ‌Depersonalizasyon (benliğinden ayrılmış olma) veya Derealizasyon ( gerçek dışılık duyguları)


Hem bedensel belirtilerin hem de bilişsel (düşüncesel) belirtilerin bir arada olduğu bu kaygı atakları, aniden başlar ve genelde 10-30 dakika içerisinde gelişip, yatışır.


Panik Atak ve Panik Bozukluk

Panik Bozukluk tanısı alabilmeniz için yukarıdaki belirtilerin en az dördünü taşımış olmak ve bu panik atak nöbetlerini ayda en az iki kere yaşanmanız gerekir.



Panik Bozukluk Nasıl Gelişir?


İlk Atağın Gelişi : Bana Ne Oluyor?

Beklenmedik bir şekilde göğsünüze bir ağrı girebilir, kalp atımınız hızlanmaya başlar ve siz bunu normaldekinden daha çok hissetmeye başlarsınız. Gözünüz kararıp bayılacak gibi olursunuz. Nefes almakta zorlanıp, titreyip terleyerek ne yaşadığınızı anlamlandırmaya çalışır ve bir tür alarm duruma geçersiniz. Zihninizden kalp krizi geçirdiğiniz, ölmek üzere olduğunuz veya kontrolü kaybederek çıldırmak üzere olduğunuz geçebilir.


Tam bu anda aklınızdan hastaneye yetişmek gelir. Etrafınızdakilerden yardım alarak apar topar hastaneye gidersiniz. Acil serviste hemen tetkiklere başlanır. EKG'niz ölçülür, size oksijen verilir veya bir sakinleştirici iğne yapılır. Fakat doktor bundan fazla başka bir müdahalede bulunamayacağını, sonuçların temiz olduğunu ve yaşadıklarınızın psikolojik ve strese bağlı olduğunu ifade eder.


Beklenti Anksiyetesi : Acaba Tekrar Yaşar Mıyım?

Yaşadığınız bu korku dolu ataktan sonra sizi başka bir korku sarar. Dehşetli bir şekilde yaşadığınız bu nöbeti tekrar yaşamak! Bu durumun sizin kontrolünüz dışında tekrar yaşanma ihtimali sizi rahatsız etmeye başlar ve siz bu durumun tekrar gerçekleşme ihtimalinden kaygı duymaya başlarsınız. Yoğun şekilde yaşadığınız bu stresli durum Beklenti Anksiyetesi'dir. Beklenti Anksiyetesi yoğunluğuna bağlı olarak atak eşiğini düşürebilir ve yeni bir atak yaşama ihtimalini artırıcı etki gösterebilir. Yani siz bu kaygıyı yaşayarak bu ihtimali daha da artırırsınız.


Kaçınmalar Ve Yeni Davranışlar

Sizi hem psikolojik hem de fizyolojik olarak fena halde yoran bu olaylardan sonra doğal olarak bir tür savunma pozisyonuna geçersiniz. Beklenmedik bir şekilde ve kontrol edilemeyen yeni bir atak gelişmemesi için elimden geleni yapmalıyım diye düşünürsünüz. Tam bu noktada davranışlarınızda değişiklikler meydana gelir. Ataklarınızı tetikleyebileceğini düşündüğünüz yiyeceklerden, içeceklerden, etkinliklerden ve mekanlardan uzak durmaya başlarsınız. Yaşamınızı gelebilecek yeni bir atağa karşı önlemler ve stratejilerle dizayn etmeye başlarsınız. Tabii tüm bu önlemler yaşam kalitenizi düşürecek, günlük işlerinizi ve mesleğinizi icra etmenizi zorlaştıracak, sosyalliğinizi düşürecek ve iyi oluşunuzu son derecede olumsuz etkileyecektir.


Panik Atakla Gelen Agorafobi

Beklenti Anksiyetesiyle birlikte oluşturduğunuz tüm bu davranışlardan biri de tekrar bir atak yaşamanıza neden olabilecek mekan ve durumlardan kaçınmanızdır. Panik Atak yaşayan birçok hastada ,klinik vakaların 4'de 3'ünde, Agorafobi görülmektedir. Buna bağlı olarak yalnız başınıza evde kalamaz, sokağa çıkamaz, metroya, pazara, mağazalara giremez böylesi kalabalık ortamlara girmekten yoğun kaygı duyarsınız.


Online (Çevrimiçi) Psikolojik Danışma

(40-50 dk)

Psikolojik Danışman Sefa Bildiren

0(542) 234 02 94

sefabildiren@gmail.com



Panik Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?

Panik Bozukluk Kendi Kendine Geçmez!

Yaşadığınız Panik Atak tekrarlayıp sizde beklenti anksiyetesi ve kaçınma durumları göstererek Panik Bozukluğa dönüştüğünde bir tedaviye ihtiyaç duyarsınız. Hiçbir şey yapmadan beklemek bir fayda sağlamayacak aksine bozukluk kronik bir gidişat izleyecektir.


Panik Bozukluk, farmakolojik tedavi (ilaç kullanımı) ve psikoterapiyle tedavi edilir. İkisinin de ayrı ayrı tercih edildiği durumlar mevcuttur fakat her ikisi de beraber kullanıldığında daha yüksek başarı sağlamaktadır.



Panik Bozuklukta BDT

Panik Bozukluk için kullanılan yaygın psikoterapi sistemlerinin başında Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) gelmektedir. BDT, o yoğun kaygı ve endişe dolu panik atak nöbetlerinde yaşadığınız duygulara ve fiziksel belirtilere değil, düşüncelerinize odaklanır. Çünkü BDT'ye göre bizi ruhsal olarak hasta eden, işlevsel olmayan ve bizi olumsuz olarak etkileyen otomatik düşüncelerimizdir.



Panik Bozukluk Tedavisi Kaç Oturum Sürer?

Panik bozukluğun kaç seansta tedavi edildiği çokça sorulup merak edilen bir detaydır. BDT esaslı, bütüncül yaklaşımlı bir terapi süreci söz konusu olduğunda bu süre 10-12 seansa tekamül eder. Bu tahmin danışanın durumu ve ihtiyaçlarına göre azalıp artabilir.


Ücretsiz Ön Görüşme

Panik Atak durumlarınız için soru sorabileceğiniz, bilgi alabileceğiniz ve terapi süreci için danışabileceğiniz Ön Görüşmeler ücretsizdir. Web sitemde yer alan telefon numarasını arayarak veya mesaj bırakarak bu hizmetten ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz.







Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page